Wednesday, April 13, 2011

roti cheese

nie antar roti yg besh n sllu wt aq lapa ble ingt..hihi..sng jew nk wt..try la..kompom sdap n nk ag..

Bahan - bahan :
500 gram tepung roti
40 gram marjerin
50 gram gula halus
20 gram yis
130 ml susu
200 gram keju parut untuk inti 
1 sudu makan madu
1 sudu teh garam halus
Air secukupnya

Cara Membuat :
1. larutkan yis, susu, madu, dan gula dalam sebuah bekas.
Biarkan selama 15 minit. Gaulkan tepung, garam dan marjerin
ke dalam sebuah mangkuk.

2. Tuangkan bancuhan yis ke dalam adunan tepung dan uli
perlahan-lahan. Tambahkan air sedikit dan uli lagi sehingga
cukup lembut. Bentukkan doh setebal 3 cm dan buatkan sedikit
lubang. Masukkan satu sudu cheese dan tutup intinya. Ulang
sehingga habis.

3. Letakkan doh ke dalam acuan roti dan biarkan selama 1/2 jam,
atau sehingga doh kelihatan naik barulah di bakar selama 20 minit
atau sehingga masak dengan suhu 180C.


                                              

No comments: